USA måste gå med i CPTPP — innan Kina gör det

USA riskerar att totalt hamna vid sidlinjen när det framtida landskapet för global handel utformas. Landet bör omedelbart gå med i CPTPP.

USA förlorar över 130 miljarder dollar på att stå utanför TPP.

President Trumps beslut, ett av de första när han tillträdde, att kasta det färdigförhandlade TPP-avtalet i papperskorgen är förmodligen ett av de sämsta ekonomisk-politiska besluten i USA:s historia.

Avtalet var ursprungligen väl anpassat till USA:s krav. De andra länderna — Australien, Japan, Nya Zeeland, Kanada, Mexiko, Singapore, Malaysia, Vietnam. Brunei, Chile och Peru —  hade starka incitament att tillmötesgå USA. Landet hade därigenom fått igenom många av sina krav när det gäller patent och andra skydd för intellektuella rättigheter.

Nu omfattar avtalet (med det fantastiska namnet Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership — CPTPP) ungefär 13,5 procent av globalt BNP, med USA skulle det ha blivit 38 procent.

Dessutom inkluderades inte Kina i avtalet. Det betyder att USA skulle kunna ha tecknat ett avtal med EU och  därigenom bli centrum i ett kombinerat frihandelsområde bestående av i stort sett alla industriländer, varav de flesta dessutom öppna och demokratiska. En fantastisk position i kampen mot Kina om att dominera världsmarknaden och hantera Kinas mer osympatiska drag när det gäller handel och investeringar.

USA har dock fortfarande möjlighet att gå med i CPTPP, och därigenom minska risken för att Kina förr eller senare kommer med. Om Kina kommer med, men inte USA, hamnar landet verkligen vid sidlinjen när det gäller de framtida reglerna för internationell handel och investeringar.

WTO domineras fortfarande av USA. Men just nu spelar WTO ingen viktig roll. Förr eller senare kommer världens stora handelsländer se värdet av att försöka samla att avtal som nu ingås i ett enda avtal. Då kommer fokus förskjutas till WTO, men det kommer att ta minst ett decennium — förmodligen är vi inte där förrän om 30 år. Det vore bra om USA hade ett ordentligt inflytande även innan dess. Det kommer en tid efter Trump och en tid då dagens flirtande med protektionism ifrågasätts.

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel