USA:s EU-ambassadör Anthony L. Gardner om TTIP

Här ett videoklipp med USA:s EU-ambassadör Anthony L. Gardner om myterna om TTIP.

Det är intressant, även om det till 100 procent ger fakta som är (eller borde vara) kända.

Någon kanske frågar sig varför Frihandelsbloggen ständigt återkommer med basfakta om TTIP.

Det enkla svaret är att myterna om TTIP-avtalet (som alltså ännu inte finns i något som ens liknar slutgiltig form) ständigt återkommer.

I huvudsak säger myten att 1)  TTIP-avtalet förhandlas fram under största hemlighet bakom slutna dörrar och bara representanter för storföretagen har tillgång till dokumenten.

Detta är fel. Förhandlingarna är så öppna som de rimligen kan vara givet sakens natur av just förhandlingar.

Avtalet skall dessutom debatteras öppet och beslutas av både EU:s och USA demokratiskt valda politiker.

Vidare sker ett systematiskt arbete för att få med synpunkter från olika intresseorganisationer.

Läs mer här.

Dessutom säger myten att 2) tvistelösning genom skiljedom och investerarskydd (ISDS) kommer att ge möjlighet för företag att stämma stater om de lagstiftar på ett sätt som hotar framtida vinster.

Detta är naturligtvis också fel. Skiljedomsförfarandet är bara metoden att slita tvister. Vad tvisterna handlar om avgörs av vad som står i avtalet. Utan att ha några mer detaljerade fakta är det rimligt att anta att politikerna på båda sidor av Atlanten är smarta nog att inte gå med på ett avtal där företag är garanterade några vinster.

Däremot kan avtalet mycket väl innehålla till exempel garantier för att företag inte blir diskriminerade jämfört med inhemska företag eller får sin egendom konfiskerad. Likaså att om de levererar på en marknad där staten är huvudaktör och politikerna plötsligt ändrar förutsättningarna kan de kompenseras. Det är knappast något underligt: när kärnkraftverket i Barsebäck 2005 stängdes i förtid av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet utgick kompensation till ägarna.

Vänsterpartiets återkommande påstående att olika företag inom välfärdssektorn skulle kunna stämma Sverige om en ny regering minskar möjligheterna att göra vinst på offentlig tjänsteproduktion har klar foliehattsvarning.

En liten snabbkurs Annette Magnusson, generalsekreterare på Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce här.

 


Taggar: Gardner
Kategorier: EU, TTIP, USA, ISDS