Vänstern har orsakat mindre demokrati och öppenhet kring TTIP

Den 29 juni kommer det att bli debatt och omröstning om TTIP. Men inte i parlamentet utan bara i handelsutskottet.

För en dryg vecka sedan ställdes den stora debatten i plenum in eftersom den socialdemokratiska gruppen inte kunnat enas om en linje när det gäller tvistelösningmekanismen ISDS.

Nu hamnar den viktiga debatten och omröstningen i skymundan.

Här kan man tydligt se kostnaden för den anpassning sig till en felaktig verklighetsbeskrivning som har gjorts av i stort sett alla etablerade politiker.

Protektionisterna i avgrundsvänstern och avgrundshögern spred bilden av ISDS som typ ”privata domstolar där multinationella företag kan stämma stater som hotar deras vinster genom bättre miljölagstiftning”.

Men istället för att säga det mycket enkla, att detta är en ren vanföreställning och att de som sprider den antingen är okunniga eller ljuger, jamsade TTIP-förespråkarna med och erbjöd sig att förändra ISDS-klausulen i TTIP-avtalet.

Tror någon att detta minskade kritiken? Nej, just det. Inte det minsta. Kritiken mot ISDS handlar naturligtvis inte om några juridiska detaljer om ISDS. Den är bara ett medel för att sänka hela TTIP-avtalet. Inga påståenden är för vrickade för att uppnå detta syfte. Exempelvis påstår vänstersocialdemokraten Daniel Suhonen att  TTIP är ett sätt att avskaffa demokratin:

”Problemet är att den rödgröna regeringen med näringsminister Mikael Damberg i spetsen inte verkar ha en bråkdel av krismedvetande. Damberg sjunger frihandelns lov och lovar snabb exekvering av beslutet. Han hoppas förmodligen på fortsatt tystnad. Men TTIP och ISDS kommer att föras upp på S-kongressen i slutet av maj. Det blir förmodligen årets stora strid.

Beslutet är avgörande. I historieböckerna kan annars i framtiden komma att skrivas att Hjalmar Branting införde demokratin i vårt land och Mikael Damberg tog bort den – lagom till 100-årsdagen.”

Ungefär sådär har det låtit i hela Europa när vänsterorganisationer i olika skepnader (ganska ofta i grön förklädnad) propagerat mot TTIP.

Genom att förespråkarna för TTIP ofta inte varit tillräckligt tuffa för att ens försöka motarbeta rena dumheter har EU hamnat i ett läge där parlamentets talman socialdemokraten Martin Shulz tvingats ställa in debatt och omröstning i plenum och förvisat allt till handelsutskottet.

Konsekvensen av överdrifter och eftergivenhet blir alltså mindre demokrati.

 

 

 


Kategorier: EU, TTIP, ISDS