Vänstern och Mp enade i sin protektionism

Det känns som om det börjar röra på sig lite mer i debatten när det gäller TTIP, handelsavtalet mellan EU och USA.

Här är ett par artiklar. Dels i Expressen av Jonas Sjöstedt och Malin Björk från Vänsterpartiet, och dels i Dagens Industri av Carl Schlyter, europaparlamentariker (MP), Isabella Lövin, europaparlamentariker (MP) och Peter Eriksson, riksdagsledamot (MP). Den senare är svar på en artikel i DI av Hans Stråberg, europeisk ordförande Trans-Atlantic Council Business, tidigare vd, Electrolux och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, LO, också i DI.

I princip för Mp och V samma argumentation. Om TTIP blir verklighet hotas demokratin. Sjöstedt/Björk påstår på allvar att utländska ägare av privata äldrevård skulle kunna stämma Sverige på skadestånd om en vänsterregering skulle vilja ta bort vinster i välfärden.

Schlyter/Lövin/Eriksson från Mp går på samma linje, men talar också om konsumentskydd och miljö. De återkommer till att tyska facket IG-Metall är kritiska mot TTIP. Men de har sina egna skäl till det som varken har med miljö eller något annat att göra.

Det intressanta är att dessa argument har varit närmast konstanta under flera månader. De har vidare aldrig varit särskilt starka och är i dag fullständigt överspelade med tanke på att det mesta av det som kritiserades tidigare är bortrensat ur förhandlingarna.