Vilket parti skall jag rösta på om jag gillar frihandel?

Det är ingen stor skillnad mellan de traditionella blocken när det gäller frihandel. Att V och Mp hålls borta från inflytande är viktigast.

Frihandelsfrågorna är inte lika framträdande i årets valrörelse som de var valet 2014 då både CETA och TTIP debatterades flitigt.

Men vilket parti skall man rösta på om man tycker att frihandel är viktigt?

Till att börja med bestämmer Sverige inte sin egen handelspolitik. Den har vi lämnat över till EU.

Det betyder att EU-parlamentsvalet våren 2019 kommer att vara viktigare än riksdagsvalet när det gäller handelsfrågor.

Men eftersom den svenska Riksdagen och regeringen har inflytande i EU är riksdagsvalet den 9 september ändå betydelsefull. Inte minst för att britterna kommer att lämna EU. De var en stark kraft för frihandel mot den protektionism som präglar Frankrike och de andra länderna i Sydeuropa. Att Sverige fortsätter att driva en tydlig frihandelslinje blir därför centralt.

Man hör ytterst får traditionella protektionistiska argument i debatten i EU. Trumps idéer om att frihandel kostar industrijobb och att underskott i handelsbalansen är någon form av förlust för en nation förekommer inte alls. Snarare bygger argumenten på miljö-, produktsäkerhet, folkhälsa och omsorg om arbetsförhållanden och fackliga rättigheter i de länder vi handlar med.

Det märkliga är att denna typ av argument aldrig hörs förrän EU vill ingå frihandelsavtal. Europa har handlat med Kanada i 300 år, men inte förrän det blir aktuellt med ett avtal för att få lite mer fasta förhållanden börja protektionisterna oroa sig. Ännu mer bisarrt är det förstås med tanke på att Kanada inte direkt saknar fackliga rättigheter. Det gör för övrigt inte heller USA som har både arbetsrättslagstiftning, arbetsmiljölagstiftning och fackliga privilegier även om de inte är lika långtgående som i vissa EU-länder — EU har som bekant inte en gemensam arbetsmarknadslagstiftning. Däremot handlar vi glatt med Kina utan att någon verkar bekymra sig om deras arbetsmiljö och fackliga rättigheter.

Man kan därför dra slutsatsen att de anförda argumenten inte är de verkliga skälen till motståndet mot EU:s frihandelsavtal, utan snarare något som protektionister i EU svänger ihop för att de låter bra. Som någon sade; ”Inom politiken gör vi saker av flera skäl, de vi talar om också de verkliga skälen”.

Den nuvarande regeringen har varit frihandelsvänlig trots Miljöpartiets inflytande. LO och exportindustrin är en viktig röst som inte minst Stefan Löfven lyssnar på. Mp har också tvingats acceptera ekonomiska fundamenta. Det var länge sedan man hörde något romantiserande om nolltillväxt från dem.

Det bör dock noteras att Mp i EU-parlamentet är starkt protektionistiska och att Socialdemokraterna där också ofta går på den protektionistiska linjen. Det råder alltså en djup klyfta mellan regeringspartiernas EU-parlamentariker och regeringsmedlemmar. Detta är för tillfället inte så upphetsande som det låter. Avtalet mellan EU och Japan kommer beslutas i slutet av detta året eller under 2019, men det förväntas inte bli särskilt kontroversiellt, bland annat för att det inte ingår någon tvistelösningsmekanism.

Motståndet mot EU som representeras av Mp, V och SD är just nu inte en stark politisk kraft och kommer förmodligen inte bli aktuellt inom överskådlig framtid. Brexitprocessen ökar knappast entusiasmen och de flesta förstår att Sverige till skillnad från Storbritannien inte är en av världens mest betydande nationer och ekonomier. Britterna har det kämpigt med skilsmässan.  Ett land som Sverige skulle få en ren mardröm.

Med andra ord är det inte akut kritiskt vad man röstar på i Sverige när det gäller frihandelsfrågorna.

Det skulle dock vara en fördel om Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställdes utanför allt inflytande på regeringens agerande när det gäller EU-frågor.

Slutsatsen är att någon form av alliansregering skulle utgöra ett stabilare stöd för en svensk frihandelslinje.


Kategorier: Frihandel