Briefing och seminarium: Brott och straff i Ryssland

 

I samband med William Browders Stockholmsbesök och uppmärksammandet av fallet Magnitskij släpper Frivärld briefingen Brott och straff i Ryssland. I denna presenteras ett omfattande underlag för händelserna före och efter Sergej Magnitskijs död i november 2009.

Ladda ner briefingen här.

Läs om det av Frivärld sponsrade riksdagsseminariet med William Browder i Europaportalen, i SvD samt på riksdagsledamöterna Hans Wallmarks och Elisabeth Björnsdotter Rahms bloggar. Även Dagens Industri rapporterar om fallet Magnitskij.

Läs mer om Browders och Hermitages kampanj om rättvisa för Sergej Magnitskij på russian-untouchables.com.

BBC rapporterar om hur fallet Magnitskij diskuterats i det brittiska parlamentet.

Mats Johansson (M) tog i Riksdagens utrikespolitiska debatt 15 februari upp såväl fallet Magnitskij som Birgitta Olssons rapport om yttrandefrihet och demokrati i Europa.

Sergej Magnitskij var ledande affärsjurist i Ryssland. 2009 mördades han på grund av sitt försvar för lag och rätt i processen mot funktionärer som stulit företag tillhöriga Hermitage. Ingen ansvarig har ännu straffats. Tvärtom har den ryska staten nu vidtagit den ovanliga åtgärden att åtala Magnitskijefter hans död. Fallet Magnitskij behandlas nu i den amerikanska senaten, Europarådet, EU och flera nationella parlament i syfte att införa sanktioner mot gärningsmännen.

William Browder är medgrundare till Hermitage Capital Management som var ett av de främsta utländska investmentbolagen i Ryssland. Mellan 1998 och 2000 uppmärksammade Hermitage flera fall av allvarlig korruption inom Gazprom. 2006 svartlistades Browder av den ryska regeringen och blev klassad som ett hot mot den nationella säkerheten.