Expertfika: Hur mår den europeiska frihandeln?

EU har av Sverige förra handelskommissionär Cecilia Malmström beskrivits som en kantiansk ö i en hobbesisk värld. Detta till stor det på grund av unionens försvars för frihandel och idén om att samarbete kan leda till ömsesidiga fördelar och inte är ett nollsummespel. Dock rasar det idag ett handelskrig mellan USA och Kina, men även ett mellan USA och EU, där utkomsten är ökad protektionism. Detta får påverkan på hela världsekonomin.

Hur väl lever EU upp till bilden som kantiansk ö, och hur bra är EU:s frihandelsarbete? Hur kan EU hävda sig mot Kina och USA? Hur kommer EU:s nya kommission att se på frihandelsfrågor?

För att diskutera dessa frågor arrangerade Frivärld en expertfika den 8 oktober. Deltog gjorde Christofer Fjellner, tidigare europaparlamentariker och ordförande i M:s idékommission, Karin Svanborg-Sjövall, VD på Timbro och Arvid Åhlund, ledarskribent och debattredaktör på Di. Samtalet modererades av Oscar Jonsson, chef Frivärld.

 

Christofer Fjellner är generalsekreterare för Moderaternas arbetsgrupp som ska utveckla ett nytt idéprogram och sitter även i partistyrelsen. Fjellner var ledamot i Europaparlamentet mellan 2004-2019 och under den tiden var han moderaternas ledamot i i utskottet för internationell handel. Han har tidigare varit ordförande i Moderata ungdomsförbundet.

 

 

Karin Svanborg-Sjövall är sedan 2014 VD på Timbro och författare till boken Kentucky fried children? Om den svenska valfrihetens rötter och dess fiender. Har tidigare bl.a. varit chef för Folkpartiets Brysselkontor, politiskt sakkunnig på Utbildningsdepartementet, ledarskribent på Dagens Nyheter samt haft flera krönikeuppdrag för svenska dags- och kvällstidningar.

 

 

Arvid Åhlund är ledarskribent och debattredaktör på Dagens Industri. Han är ekonom och har studerat vid bland annat Sciences Po Paris och City University London. Åhlund har under de senaste åren skrivit mycket om EU och de transatlantiska handelsrelationerna.