Expertfika: protesterna i Hongkong och dess konsekvenser

I över två månader har det pågått demonstrationer i Hongkong. Uppkomsten till protesterna var kritik mot regeringens planer på att införa en lag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina, men har med tiden utvecklats till mer än det.

Trots att lagförslaget lagts på is fortsätter demonstrationerna, och nu krävs bland annat förstärkta demokratiska fri- och rättigheter, en oberoende utredning kring hur polisen har agerat under demonstrationerna, frisläppande av fängslade demonstranter, samt att Carrie Lam avgår.

Hur ska vi förstå protesterna i Hongkong, och vad kommer att ske inom den närmaste framtiden? Hur påverkar situationen i Hongkong Xi Jinpings makt och ställning, och hans relation till liberala demokratier i västvärlden?

För att diskutera dessa frågor välkomnade Frivärld till en expertfika, tisdagen den 3 september. Medverkade gjorde Frédéric Cho, Kina-rådgivare, Lars Fredén, tidigare ambassadör i Peking, och Thomas Lagerqvist, ordförande i Sweden-China Trade Council. Samtalet modererades av Oscar Jonsson, chef för Frivärld.

Hör Thomas Lagerqvist om Hongkongs tänkbara framtid

Hör Frédéric Cho berätta om Hongkongs ekonomiska betydelse för Kina.