Frivärld klättrar till topp tre bland svenska tankesmedjor

Arbetsvärlden har idag den 12 mars presenterat sin årliga sammanställning av de svenska tankesmedjorna för året 2023. Där klättrar Frivärld på deras topplista från en femte plats 2022 till en tredjeplats för det föregående året.

Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark intar sjätteplatsen när de 25 mest framstående profilerna med koppling till tankesmedjor rangordnas och kommenterar följande om sammanställningen: 

– Vi på Frivärld är självfallet stolta över att rankas som nummer 3 som tankesmedja i Sverige. Det är ett uttryck för framgångsrikt arbete. Men allra stoltast är vi över hur vi har kunnat bidra till debatten om hoten mot vår säkerhet, om vikten av Nato, om det svenska försvarets utformning och om förståelsen av de hot som desinformation och krigföring i gråzonen utgör mot Sverige.

-Avgörande för oss är att skapa en förståelse för de hot som Ryssland och Kina utgör mot den fria världen och vikten av att möta detta med ett starkt Europa. Det arbetet kommer vi fullfölja med öppenhet för alla som vill delta i debatten.

Anna Rennéus Guthrie, chef Frivärld, fyller i:

-Det är jätteroligt att Frivärld sin modesta storlek till trots förmår göra stort avtryck i debatten. Våra medarbetare och fellows bidrar dagligen till att öka kunskaperna om svensk utrikes- och säkerhetspolitik liksom långsiktigt med analys och rekommendationer för policyutveckling, och detta i en tid då omvärlden behöver det som mest.

Hela sammanställningen kan läsas på Arbetsvärlden.