FRIVÄRLD LANSERAR NY PODCAST: DRAKENS ÅR

Premiär för ny Kinapodd: “Självklart att bidra med kunskap och analys om Kina och de hot som diktaturen innebär”

Frivärld kommer från och med februari i år att tillägna en podd åt Kina och stormaktens påverkan på vårt samhälle, politik och näringsliv.

Specialpodden som sänds två gånger i månaden får namnet ”Drakens år”, i linje med den kinesiska kalendern som nu i februari 2024 går in i just drakens år.

Initiativet Drakens år kommer samtidigt som Sveriges Radio nyligen beslutat att lägga ned sin podcast Kinapodden.

Gunnar Hökmark, ordförande Frivärld, lyfter behovet av kontinuerlig kunskap och analys kring Kina:

– Den kinesiska regimen använder allt mer och mer diktaturens logik i sin internationella politik och mot andra länder. Det är ett hot mot frihet och demokrati. För Frivärld är det en självklarhet att bidra till kunskap och analys om Kina och de hot som diktaturen innebär för sin omvärld och ytterst för hela det internationella samfundet. Därför startar vi nu podden Drakens år.

– Vi lever i en värld där den gamla förklaringen att här är där man är och där är där man inte är inte längre stämmer. Det gäller det mesta och det gäller Kina som inte bara är ett land utan också en politisk och ekonomisk stormakt som finns närvarande överallt, inte bara där.

Drakens år leds av Anna Rennéus Guthrie, chef Frivärld och Patrik Oksanen, resident senior fellow Frivärld. Samtalen som sänds med start idag 13 februari kommer att spänna över teman som ekonomiska investeringar, Taiwans framtid, techbolag, censur, relationen till Ryssland med mera. Deltar i samtalen gör Kinaexperter med specialisering inom utrikes- och säkerhetspolitik, liksom andra forskare och debattörer. Syftet med samtalen är att öka förståelsen för hur den fria världens relation till Kina utvecklas.

Första avsnittet av Drakens år handlar om kinesiska företag och investeringar i Sverige och Europa. Deltar gör Oscar Almén, forskare och senioranalytiker FOI och Hanna Carlsson, analytiker NKK. Programledare är Anna Rennéus Guthrie.

Lyssna på det första avsnittet genom en av länkarna nedan:

Apple Podcast

Spotify