Gunnar Hökmark ny ordförande för Frivärld

Frivärld rekryterar Gunnar Hökmark som ny ordförande för verksamheten. Tillsammans med Frivärlds chef Katarina Tracz kommer han att leda Frivärlds utveckling som utrikespolitisk tankesmedja.

– Utanför den traditionella politikens ramar behöver vi ett brett engagemang och ett forum för de frågor som rör Sveriges roll i världen när det gäller att värna frihet, demokrati och välstånd. Det ska bli roligt att få vara med om att leda Frivärlds redan framgångsrika utveckling som sådan aktör, säger Gunnar Hökmark.

– Jag är oerhört glad för att Gunnar Hökmark tillträder som ordförande för Frivärld för att tillsammans med Katarina Tracz ytterligare förstärka en redan hög profil i utrikes- och säkerhetsfrågor. Gunnars gedigna erfarenhet, kontaktnät och intresse inte minst för att säkerställa nya generationers engagemang för frihet och öppenhet, blir en enorm tillgång för verksamheten, säger Karin Svanborg-Sjövall, vd för Stiftelsen Fritt Näringsliv.

Gunnar Hökmark efterträder Mats Johansson som var Frivärlds ordförande fram till sin hastiga bortgång i juni 2017.

Gunnar Hökmark är ledamot av Europaparlamentet sedan 2004, och tidigare vice ordförande för EPP-gruppen (2007 – 2014). Gunnar har tidigare bland annat varit förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet (1979 – 1984), chef för Timbro idé (1986 – 1991), ledamot av Sveriges riksdag (1982 – 2004), Moderaternas partisekreterare (1991 – 1999). I Europaparlamentet har han drivit utvidgningsfrågor, forskningsfrågor, återhämtningspolitiken samt behovet av ekonomiska reformer. I dag arbetar han med frågor rörande banklagstiftning, telekom, digitalisering, finansiell stabilitet liksom utvecklingen på Balkan och i Ryssland.