Helghälsningar från Frivärld

Hej!

Slutet av året närmar sig och vi på Frivärld vill ta tillfället i akt och tacka för ditt intresse för vår verksamhet. Vi ser fram emot att under nästa år fortsätta arbetet med opinionsbildning och kunskapsspridande om de avgörande utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna i vår tid. Välkommen att följa oss 2018!

Nedan följer en tillbakablick på några av våra aktiviteter under det gångna året.

Med önskningar om goda helger
Katarina Tracz med personal

Utrikesakademin 2017
Läsåret vid Utrikesakademin bestod av fem föreläsningsdagar i Stockholm och två studieresor till Riga och Berlin. Föreläsningarna behandlade ämnen som Europas framtid, försvars- och säkerhetspolitik samt idéer och “-ismer” i vår tid. Förutom ett lyckat läsår lanserades även Utrikesakademins alumniverksamhet. Inför nästa års Utrikesakademin var återigen intresset stort, och ett nytt ansökningsrekord noterades.

Seminarium: Modern Populism Across the Atlantic
I början av året arrangerade Frivärld ett expertseminarium om amerikansk och europeisk populism. Sean Trende, expert på amerikansk populism och Andreas Johansson Heinö, författare till Authoritarian Populism Index, diskuterade och jämförde den amerikanska och den europeiska populismen.

Seminarium: Northern Europe – a French Perspective
Tillsammans med Atlantic Council arrangerade Frivärld ett seminarium om det franska valet och dess påverkan på säkerhetsläget i Europa. EU, Nato och relationen mellan Frankrike och USA respektive Ryssland var några av de ämnen som diskuterades.

Workshop om framtidens Europa
Tillsammans med Konrad Adenauer Stiftung Latvia arrangerade Frivärld en workshopserie på temat Europas framtid. 25 deltagare från Sverige och Tyskland med bakgrund i politiken, akademin och journalistiken träffades för diskussioner och föreläsningar, i syfte att stärka relationen mellan länderna.

Katarina Tracz Marshall Memorial Fellow
Under oktober deltog Katarina Tracz i The Marshall Memorial Fellowship, som är The German Marshall Fund of the United States flaggskeppsprogram för ledarskapsutveckling. Katarina deltog som en av 19 europeiska fellows, som valts ut bland över 600 nominerade sökande.

Bill Browder i Sverige
Den 21 november arrangerade Frivärld, tillsammans med ledamöterna i utrikesutskottet Sofia Arkelsten (M) och Pyry Niemi (S), ett lunchseminarium i riksdagen med Bill Browder. Riksdagsledamöter, journalister och andra inbjudna gäster fick lyssna på och samtala med Browder om hans kamp mot Putinregimen och för upprättelse för den mördade Sergej Magnitskij samt hans arbete med att sprida Magnitskijlagen. I samband med seminariet släppte Frivärld en briefing om Magnitskijlagen.

Opinionsundersökning om svenskt medlemskap i Nato
I november publicerade Frivärld en opinionsundersökning, utförd av Demoskop, om synen på ett svenskt medlemskap i Nato. Den visade att stödet för ett svenskt medlemskap fortsätter att öka, speciellt bland kvinnor och rödgröna väljare.

Mats Johanssons stipendium
Den 24 juni lämnade Mats Johansson, Frivärlds grundare och ordförande samt rektor för Utrikesakademin, oss hastigt. Mats lämnar ett stort tomrum efter sig – inte minst i den svenska utrikespolitiska sfären. I december instiftades Mats Johanssons stipendium för att hedra hans minne. Stipendiet kommer delas ut årligen för att ge andra möjlighet att verka i Mats Johanssons publicistiska anda. De första mottagarna av stipendiet är Alexandra Ivanov och Marcus Granlund.

Seminarium om Nordkoreas strategi
Den 14 december anordnade Frivärld ett lunchseminarium med Benjamin Katzeff Silberstein, Nordkoreaexpert och fellow vid Frivärld och Lars Peter Fréden, Sveriges fd ambassadör i Peking. Det fullsatta seminariet handlade om den eskalerade relationen mellan Nordkorea och USA samt Kinas betydelse som regional stormakt för situationen. Seminariet filmades och kan ses här.

Frivärld får ny ordförande
I december blev det klart att Gunnar Hökmark (M) tar över som ny ordförande för Frivärld. Tillsammans med Katarina Tracz kommer han att utveckla Frivärlds verksamhet. Gunnar Hökmark är ledamot av Europaparlamentet och tidigare vice ordförande för EPP-gruppen.