INBJUDAN Ryssland inför presidentvalet – brott och straff

Inför presidentvalet i Ryssland uppmärksammar Frivärld en ovanligt grov rättskränkning i ett mäktigt land nära oss. Den 22 februari besöker William Browder Stockholm och Frivärld för att under ett seminarium berätta om fallet Sergej Magnitsky.

Seminariet kommenteras av Mats Johansson, riksdagsledamot (M) och ordförande i Frivärlds styrgrupp. Fler medverkande kan tillkomma.

Seminariet hålls på engelska.

Tid: Onsdagen den 22 februari kl 17.15 -18.15.
Dryck och tilltugg serveras från kl 16.45.
Plats: Timbro, Kungsgatan 60, 2tr, Stockholm
Anmälan: Senast den 17 februari via mail till info@frivarld.se

Anmälan är bindande. Deltagare som uteblir utan att ha avanmält sig per e-post: info@frivarld.se eller tel. 08-587 898 00 kommer att debiteras 100 kronor.

William Browder är medgrundare till Hermitage Capital Management som var ett av de främsta utländska investmentbolagen i Ryssland. Mellan 1998 och 2000 uppmärksammade Hermitage flera fall av allvarlig korruption inom Gazprom. 2006 svartlistades Browder av den ryska regeringen och blev klassad som ett hot mot den nationella säkerheten.

Sergej Magnitsky var ledande affärsjurist i Ryssland. 2009 mördades han på grund av sitt försvar för lag och rätt i processen mot funktionärer som stulit företag tillhöriga Hermitage. Ingen ansvarig har ännu straffats. Tvärtom har den ryska staten nu vidtagit den ovanliga åtgärden att åtala Magnitsky efter hans död. Fallet Magnitsky behandlas nu i den amerikanska senaten, Europarådet, EU och flera nationella parlament i syfte att införa sanktioner mot gärningsmännen.

Läs mer om Browder och Magnitsky i The Economist: