Panelsamtal: Ett farväl till Georgiens demokrati?

Den 23 februari stormades oppositionens högkvarter i Georgien av beväpnad kravallpolis. Målet var att fängsla oppositionsledaren Nika Melia. Händelsen är en del av en negativ demokratisk utveckling som tog fart när oligarken Bidzina Ivanisjvili kom till makten 2012. Sedan dess har gripanden av oppositionella, valfusk och våld mot fredliga demonstranter blivit vardag. För att uppmärksamma och diskutera utvecklingen i Georgien bjöd tankesmedjan Frivärld in till ett digital panelsamtal.

Vilka blir konsekvenserna av den senaste händelseutvecklingen? Hur ser demokratins framtid ut i Georgien? Vad krävs för att landet ska att hitta en väg tillbaka mot fred, säkerhet och stabilitet? Dessa frågor diskuterades i ett livesänt panelsamtal under måndagen.

– Vi befinner oss i ett kritiskt skede för den demokratiska utvecklingen i Georgien. Nu blir det tydligt, inte bara för oss georgier utan även för omvärlden, att vi har att hantera en brutal och cynisk regim som styrs av en rysk oligark, säger tidigare ministern Giorgi Baramidze.

De inbjudna gästerna, från den georgiska oppositionen, vittnar om ett ökat ryskt inflytande i hela regionen.

– Det sker just nu en stor och organiserad attack mot demokratiskt valda, säger tidigare vice utrikesminister Giorgi Kandelaki.

Se hela panelsamtalet i efterhand här.

Deltagare:

Giorgi Baramidze, former minister of European and Euro-Atlantic Integration

Giorgi Kandelaki, MP at Parliament of Georgia and Deputy Chairman of European Integration Committee

Tornike Gordadze, former Deputy Foreign Ministry and Georgia’s State Minister for Euro-Atlantic Integration

Gunnar Hökmark, ordförande för Frivärld.

Katarina Tracz, chef för Frivärld.

Se hela panelsamtalet i efterhand här.