Lunchsamtal med Bill Browder: Hur bör Ryssland bemötas?

Under Putins ledning har Ryssland vänt sig bort från väst och anammat en auktoritär imperiepolitik. De förhoppningar som kvarstått om ett annat, demokratiskt, Ryssland har grusats. Idag kan landet kanske bäst beskrivas som en totalitär och revanschistisk stat, något som blev smärtsamt tydligt i och med Rysslands angrepp på Ukraina den 24 februari i år.

 

En av de personer som ihärdigast varnat för Putins grymhet och korruption är finansmannen, och numera människorättsaktivisten, Bill Browder. Efter att Browders ryska advokat Sergej Magnitskij 2009 torterades till döds i ett ryskt fängelse har han dedikerat sitt liv åt att försöka ställa de ansvariga inför rätta, samt åt att bekämpa Putins korruption och våldsamma ambitioner. Inte minst har Browder engagerat sig genom att driva den globala kampanjen för att få igenom sanktioner mot bland annat Putin och hans krets, ett arbete som hittills lett till så kallade Magnitskijlagar antagits i 34 länder.

 

Tankesmedjan Frivärld och bokförlaget Fri Tanke hade därför föremånen att få bjuda in till ett lunchseminarium med Bill Browder och Anders Åslund, senior fellow på Frivärld, på Djurgården den 4:e oktober.