Mats Johanssons stipendium 2018

Mats Johansson (1951-2017) var Frivärlds grundare och ordförande.
Sedan 2014 var han rektor för Utrikesakademin, Frivärlds utbildning inom utrikes- och säkerhetspolitik. Sommaren 2017 lämnade han oss hastigt, vilket skapade ett tomrum inom svensk idé- och utrikesdebatt.

För att hedra Mats Johanssons minne och stötta nästa generations utrikespolitiska opinionsbildare delar Frivärld ut ett stipendium i hans namn. Stipendiet syftar till att främja det öppna samhällets idéer genom att uppmuntra verksamhet i Mats Johanssons publicistiska anda.

2018 delas stipendiet ut för andra gången, och går till två av årets studenter vid Utrikesakademin, Axel Hellman och Emanuel Örtengren.

Det känns otroligt roligt att få Mats Johanssons stipendium. Jag vet hur engagerad Mats var i att stötta och lyfta fram nästa generations ledare inom utrikes-och säkerhetspolitik, att få det här priset i hans namn känns både hedrande och inspirerande. Att få vara en del av Frivärlds Utrikesakademi under det gångna året har varit extremt lärorik. Det är en otroligt imponerande grupp individer som har gått den här utbildningen tillsammans med mig, och jag ser fram emot att arbeta tillsammans i en tid då Sverige mer än någonsin behöver en seriös säkerhetspolitisk debatt, säger Axel Hellman.

Det känns hedrande och som att jag har ett ansvar att förvalta den frihetliga idétradition som Mats i allra högsta grad bar upp i Sverige. Jag har redan planer på att genomföra ett projekt i USA nästa sommar och är tacksam för att stipendiet möjliggör det. Med tanke på demokratins och liberalismens globala kräftgång hoppas jag hämta inspiration från Mats ord: ”Låt oss hålla huvudet kallt, hjärtat varmt, krutet torrt. Och hoppet levande, säger Emanuel Örtengren.

I dag publicerar SvD Säkerhetsrådet de essäer som stipendiaterna skrev som examensuppgifter för Utrikesakademin 2018. Läs Emanuels Svensk säkerhet byggs lika mycket utanför som inom våra gränser, och Axels ”America First” och behovet av ett starkt Europa, här.

 


Axel Hellman är Policy Fellow vid tankesmedjan European Leadership Network i London. Han har en masterexamen från St Antony’s College, Oxford, och en kandidatexamen från King’s College London. Han har även studerat vid Georgetown University i Washington, DC och MGIMO-University i Moskva.

 

 

Emanuel Örtengren är projektledare på Timbro med ansvar för samhällsekonomiska frågor. Han har en examen i samhällsvetenskap från Sciences Po Paris och har även studerat vid University of Toronto.