Ny rapport: Hatets vår – om intolerans mot minoriteter i Egypten efter den Arabiska våren

Sedan den Arabiska våren bröt ut har rapporter om sekteristiskt våld strömmat in från Mellanöstern och Nordafrika. Såväl toleransen som den övergripande situationen för minoriteter tycks ha försämrats efter upproren. Har kampen för demokrati inneburit ett bakslag för regionens minoriteter?

I rapporten ”Hatets vår – om intolerans för minoriteter i Egypten efter den Arabiska våren” hämtas konkreta exempel ur Egypten. Såväl attityden mot judar som situationen för kopter diskuteras. Rapportförfattaren Katarina Tracz beskriver hur negativa stereotyper fått förnyad styrka i kölvattnet av den arabiska våren.

– Vi hyllar gärna de processer som lett till den arabiska våren. Men hur ställer vi oss till att samma processer medför ett uppsving för ickedemokratiska åsikter och handlingar? Den arabiska vårens positiva inslag får inte hindra omvärlden från att se situationen klart och agera därefter, säger Katarina Tracz.

Vid rapportlanseringen den 15 maj medverkade Eli Göndör, doktor i Islamologi och Mellanösternkännare, och Svante Lundgren, gästforskare vid Lunds universitet  och författare till boken Stanna eller inte stanna. De kristna i Mellanöstern. 

Samtalet leddes av Willy Silberstein.

 

Läs debattartikel i Expressen av Katarina Tracz här.

Se inspelningen från seminariet på Bambuser.