Ny rapport: The Crackdown on Freedom in Belarus

Efter Aleksandr Lukasjenkos vinst i ett val som erkänts som riggat och odemokratiskt av större delen av det internationella samfundet står han nu inför den svåraste utmaningen sedan tillträdet för 26 år sedan. 

Sedan valet har Belarus skakats av demonstration, där människor från alla sorters bakgrund gav sig ut på gatorna med krav på frihet och systemförändring. Polis och militär har besvarat rösterna med brutalt övervåld. Ett flertal personer har dött, hundratals har skadats och tusentals arresterats.

I Frivärlds senaste rapport beskriver Gustaf Göthberg de senaste händelserna i Belarus. Dessutom föreslår han rekommendationer för hur Europa och det internationella samfundet bör agera. 

Läs hela rapporten här.

Se Frivärlds webinarium på samma tema här. De medverkande var Gustaf Göthberg, utrikespolitisk debattör, Alena Kudzko, chef för GLOBSEC Policy Institute i Bratislava, Marcus Kolga, senior fellow på Macdonald-Laurier Institute i Ottawa, Anders Åslund, senior fellow på Frivärld, Gunnar Hökmark, Frivärlds ordförande samt Katarina Tracz, Frivärlds chef.

 

Gustaf Göthberg är utrikespolitisk debattör och analytiker som besökte Minsk i augusti 2020 för att bevaka valet. Göthberg har tidigare arbetat som pressekreterare och politiskt sakkunnig hos Moderaterna. 2014-2016 satt han i MUF:s förbundsstyrelse samt agerade som internationell sekreterare. Göthberg har även varit ordförande för Sveriges Unga Atlantister och kandiderade till Europaparlamentet i valet 2019. Han bor i Göteborg där han sitter i kommunfullmäktige.