Nya redaktörer till Säkerhetsrådet

Patrik Oksanen och Viktor Lundquist tar över redaktörskapet för Säkerhetsrådet, som är ett unikt forum för en kvalificerad diskussion om utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik i Sverige, i Europa och i världen.

– Säkerhetsrådet har spelat en viktig roll att härbärgera en vital del av det politiska samtalet för försvar- och säkerhet alltsedan bloggen grundades av Mats Johansson, jag ser fram emot att föra stafettpinnen tillsammans med en erfaren nygammal biträdande redaktör som Viktor Lundquistsäger Patrik Oksanen som tillträder som redaktör.

– Det känns jätteroligt att vara tillbaka som biträdande redaktör för Säkerhetsrådet, som verkligen blivit en etablerad plattform för svensk utrikes- och säkerhetspolitisk debatt och analys. Det kan låta dystert, men jag ser fram emot att fortsätta skriva om demokratiska bakslag runt om i världen och därtill också få vara redaktör för andra duktiga skribenter, säger Viktor Lundquist.
Säkerhetsrådet bildades 2015 som en fristående blogg knuten till Svenska Dagbladets ledarsida, men har sedan januari 2020 Frivärld som hemvist. Under de senaste åren har ett hundratal politiker, forskare, militärer, diplomater m fl medverkat och givit perspektiv på dagsaktuella försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Säkerhetsrådet är ett forum för såväl nya skribenter som etablerade debattörer på ministernivå.

Igår avtackade Frivärld Olof Ehrenkrona och Margareta Barabash som sedan i somras varit tillförordnad redaktör respektive tillförordnad biträdande redaktör. Deras avskedsinlägg kan läsas här. Från och med torsdag den 15:e oktober tar alltså två nya – men för Frivärldvänner bekanta – ansikten över Säkerhetsrådet.
Patrik Oksanen, skribent, journalist och senior fellow vid Frivärld blir redaktör och Viktor Lundquist, projektkoordinator vid Atlantic Council och tidigare projektledare för Frivärld, återvänder i rollen som biträdande redaktör.
– Jag vill verkligen tacka Olof Ehrenkrona och Margareta Barabash för ett fantastiskt arbete, särskilt med att lyfta berättelserna från frihetskämparna i Belarus. Här har Säkerhetsrådet varit ovärderligt. Det kommer att vara svårt att överträffa våra företrädare, säger Patrik Oksanen som pekar ut två områden av särskilt intresse framöver.

– På kort sikt är det är klart att det amerikanska valet är viktigt med konsekvenserna av valresultatet. Det som sker i USA påverkar världen, Europa och Sverige. En annan viktig fråga att diskutera mer är den pågående gråzonen och vad Sverige behöver göra för att öka vår motståndskraft,

Patrik Oksanen är senior fellow hos Frivärld. Patrik har en lång erfarenhet som prisbelönt journalist och har arbetat som politisk redaktör, programledare, reporter, projektledare och nyhetschef på SVT samt TV4. Patrik har varit EU-korrespondent i Bryssel för SVT och politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, där han gjorde hela Hälsingland till Sveriges mest engagerande ledarredaktion inom försvar och säkerhetspolitik enligt Idagora 2016, 2017 och 2018. Utöver det har Patrik författat boken Skarpa skärvor, som beskriver hur informationskrig hotar det öppna samhället och drivit podcasten Podd72, som bland annat fokuserar på säkerhetspolitik och informationskrig. Patrik har även blivit utsedd årets ledarskribent 2017 och årets journalist 2018 av Dagens Media. Patrik är också ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och Kungliga Örlogsmannasällskapet.

Viktor Lundquist arbetar som projektkoordinator vid den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council, och har tidigare arbetat som projektledare på Frivärld. Viktor har en masterexamen i Politik och krig med inriktning statsvetenskap och krishantering från Försvarshögskolan och en kandidatexamen i Freds- och konfliktvetenskap från Lunds universitet. I höst medverkar Viktor med ett kapitel i antologin En ny generations röster om fred och säkerhet, som ges ut av Allmänna Försvarsföreningen.