Patrik Oksanen blir senior fellow hos Frivärld

I dag kan vi på Frivärld tillkännage att Patrik Oksanen blir associerad till Frivärld som senior fellow. Patrik har en lång och prisbelönt erfarenhet som journalist.

Idag har auktoritära stormakters försök att påverka vår informationsmiljö och säkerhetspolitik enbart ökat. Således är det fantastiskt kul att vi kan fortsätta och intensifiera vårt arbete mot informationspåverkan med Patrik Oksanen som en av Sveriges ledande experter i frågan, säger Oscar Jonsson, vik. chef Frivärld.

Patrik kommer att driva projekt och skriva rapporter och kommentarer om informationspåverkan på 2000-talet samt försvars- och säkerhetspolitik.

Vi lever i en rörig säkerhetspolitisk tid där områden som informationspåverkan och hybridkrigföring utmanar den säkerhetsarkitektur som är central för Sveriges framtid. Jag ser fram emot att kunna bidra till att utveckla förståelsen i de här frågorna genom tankesmedjan Frivärld, säger Patrik Oksanen.

Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark välkomnar Patrik och säger:

Med Patrik Oksanen som Senior Fellow vidgar Frivärld sin kapacitet för att stå främst inom debatten och granskning av desinformation och påverkansoperationer mot Sverige. Vi blir med detta en ännu starkare röst i den breda säkerhetspolitiska debatt om hoten mot öppna samhällen som Sverige.

Tankesmedjan Frivärld är unik i Sverige genom att ägna sig åt de breda och centrala strategiska frågorna för Sverige, från frihandel till försvarspolitik med ett demokrati- och frihetsperspektiv. Det är värden som utmanas allt mer i vår tid och som kommer att bli allt viktigare i framtiden. Jag är både glad och hedrad att bli associerad till Frivärld som senior fellow, säger Patrik Oksanen.

Patrik Oksanen har arbetat som politisk redaktör, programledare, reporter, projektledare och nyhetschef på SVT samt TV4. Patrik har varit EU-korrespondent i Bryssel för SVT och politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, där han gjorde hela Hälsingland till Sveriges mest engagerande ledarredaktion inom försvar och säkerhetspolitik enligt Idagora 2016, 2017 och 2018. Utöver det har Patrik författat boken Skarpa skärvor, som beskriver hur informationskrig hotar det öppna samhället och drivit podcasten Podd72, som bland annat fokuserar på säkerhetspolitik och informationskrig. Patrik har även blivit utsedd årets ledarskribent 2017 och årets journalist 2018 av Dagens Media.