Seminarium: Om protesterna i Hongkong med Wong Yik Mo – Vad bör Sverige göra?

I över tre månader har det pågått protester i Hongkong som en reaktion på ett förslag om att misstänkta brottslingar ska kunna överlämnas till Fastlandskina. Protesterna har dock eskalerat i takt med Kommunisparties våldsamma bemötande. Information om vad som händer på plats i mångmiljonstaden har varit knapphändig, och få utav dem som hjälper till att arrangera protesterna har velat uttala sig eller synas i media.

Därför var Frivärld väldigt glada över att haft möjligheten att arrangera ett seminarium med människorättsaktivisten Wong Yik Mo, som är en utav nyckelpersonerna i proteströrelsen. Mo har varit aktiv i Hongkongs frihetsrörelse sedan ockupationerna 2014 och har i år varit en av arrangörerna bakom de stora demonstrationerna med runt 1,5 miljoner deltagare.

Just nu reser Mo runt i Europa för att tala om situationen i staden, och vad övriga världen kan bidra med för att stöta protesterna och det kommer vara fokusområdet för seminariet. Vad kan man som svensk egentligen göra för att stötta den demokratiska kampen, och hur ser de som protesterar på framtidsutsikterna för Hongkong?

Dessa var några av de frågor som diskuterades med Wong Yik Mo under ett eftermiddagsseminarium på Frivärld, torsdagen den 24 oktober. Seminariet modererades av Gunnar Hökmark, ordförande för Frivärld.

Hör Wong Yik Mo om protesterna i Hongkong här

Hör diskussionen om protesterna i Hongkong här  

Wong Yik Mo har varit en oppositionsledare och aktiv i arbetet för mänskliga rättigheter i Hong Kong sedan Occupy Movement 2014. Han var samordnare för Civil Human Rights Front från 2018 till september 2019. I den rollen organiserade stora demonstrationer och manifestationer i anti-utlämningsrörelsen i Hong Kong i 2019. Mo har också varit aktivt i andra civila projekt, t.ex. Rule of Law-dagen. Han är nu medlem i Demosisto och deltar i olika internationella projekt.