Till minne av Boris Nemtsov: Frivärld släpper ”Tio år med Putin” fri

Den 27 februari 2015 mördades den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov på öppen gata i Moskva. Han var en av grundarna till ryska liberala partiet Solidaritet och en av de mest framträdande regimkritikerna i Ryssland.

Nemtsov besökte tankesmedjan Frivärld flera gånger. I november 2011 deltog han i lanseringen av “Tio år med Putin”, den enda av Boris Nemtsovs texter som finns översatt till svenska (Frivärld/Timbro förlag). Se videon från lanseringen här. I maj 2013 talade han vid Frivärlds säkerhetspolitiska konferens, se inspelning här.

För att hedra minnet av Boris Nemtsov släpper Frivärld/Stiftelsen Fritt Näringsliv nu hans bok ”Tio år med Putin” fri. Den finns att ladda ner här.

Mats Johansson, ordförande för tankesmedjan Frivärld, kommenterade omedelbart beskedet på SvD:s blogg Säkerhetsrådet:

”Min vän Boris Nemtsov mördades i natt. Nemtsov var en stark oppositionsröst i Ryssland. Utan att vi vet exakt vad som hänt ännu, tycks det som att han har fått betala det pris som Anna Politkovskaja och många andra fått betala. […] Som Boris Nemtsovs svenske förläggare var det ett nöje att samarbeta med honom. Jag och Nemtsov hade träffats på konferenser och jag förstod tidigt att han var en farlig utmanare till Putin, inte minst för hans personliga mod och vilja. Tillsammans med likasinnade liberaler samlade han konsekvent kritiskt tänkande ryssar för att visa att det fanns ett annat Ryssland än Putins”.

Katarina Tracz, chef för Frivärld:

– Det är med stor sorg vi tagit emot beskedet om Boris Nemtsovs död. Mordet är en smärtsam påminnelse om hur Putins auktoritära regim utöver att kväsa idéer också skördar människoliv. Våra tankar går till Nemtsov familj samt till alla ryska demokratikämpar.

I Tio år med Putin tecknar Boris Nemtsov och medförfattaren Vladimir Milov en mörk bild av Rysslands utveckling. Korruptionen och kriminaliteten har ökat samtidigt som levnadsvillkoren för många människor försämrats, allt medan Putin stärkt sitt grepp om makten.

För frågor kontakta:

Katarina Tracz, chef för Frivärld

tel: 0708 922 188

Mats Johansson, ordförande Frivärld

tel: 070 242 80 22