Kursstart Utrikesakademin 2016

Den 30 januari gick den första utbildningsdagen för Frivärlds Utrikesakademi 2016 av stapeln.

Utrikesakademin är en årslång kurs med fokus på ämnen inom utrikes- och säkerhetspolitiken. 20 studenter har valts ut efter nominering av alliansens ungdoms- och studentförbund, eller med bakgrund i universitetsvärlden. I programmet ingår föreläsningsdagar i Stockholm av landets främsta ämnesexperter, studiebesök hos organisationer, rapportskrivande och stipendier. Rektor för Utrikesakademin är Frivärlds ordförande Mats Johansson.

Temat för dagen var En fri värld kräver fria flöden och årets första föreläsning hölls av Ulf Petersson, chefsanalytiker på Saab, som talade om kopplingen mellan säkerhetspolitik och handel. Länderanalytikern Rutger Palmstierna beskrev institutioners betydelse för länders ekonomiska utveckling. Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, belyste frihandel och frihandelsavtalen TPP och TTIP. Olof Ehrenkrona, Sveriges generalkonsul Mariehamn, talade om tendenser till antiliberalism i vår tid. Diana Janse, ambassadör (tjl) och utrikespolitisk rådgivare åt moderatledaren Anna Kinberg Batra delade med sig av sin resa från Must via UD. Pål Jonson, kommunikationsdirektör på teknik- och säkerhetsföretagen, talade om försvarsteknologins utveckling och konsekvenser.

image1
Utrikesakademins deltagare hade möjlighet att lyssna på och ställa frågor till ämnesexperter i säkerhetspolitik och näringsliv och handel under Utrikesakademins första föreläsningsdag.

image2

Två av dagens föreläsare Diana Janse och Pål Jonson.

 

Mer information:

Mats Johansson, rektor Utrikesakademin
mats@frivarld.se