Utrikesakademin 2018: Handel & Fria flöden

Fredagen den 21 september var det den fjärde föreläsningsdagen med Utrikesakademin 2018. Temat för dagen var Handel och fria flöden.

Dagens första föreläsning stod Ulf Peterson, forskare och lärare i underrättelseanalys vid Lunds Universitet för. Föreläsning kretsade kring hur ekonomi och säkerhet har ett samband, vilket är en insikt som är nödvändig för att kunna förstå det internationella spelet.

Efter Ulf föreläste Fredrik Erixon, chef för tankesmedjan European Centre for International Political Economy (ECIPE). Fredrik föreläste om hur EU ska hantera den protektionism som USA nu uppvisar. Föreläsningen baserades på rapporten ” En ny transatlantisk handelspolitik: Hur ska Trumps tullar bemötas?” som Fredrik skrev för Frivärld som släpptes i slutet på juni.

 

 

 

När lunchen intagits var det dags för dagens tredje föreläsare; Björn Weigel, affärsstrateg, privatkapitalsinvesterare och entreprenör. Föreläsningen handlade om näringslivet och hur arbetet kring cybersäkerhet går till.

 

Dagen avslutades med en mottagning på amerikanska ambassadens residens med dragningar och diskussioner efterföljande mingel.