Utrikesakademin besökte Berlin

Den 29-30 augusti reste Utrikesakademin till Berlin för läsårets andra studieresa.

Resans arrangerades i samarbete med  Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), som ansvarande för programmet. Första anhalt var ett besök hos KAS huvudkontor i Berlin med briefings från olika ämnesexperter. Inledningsvis gav Elisabeth Bauer, chef för KAS i de baltiska- och nordiska länderna, ett välkomsttal samt presentation av programmet. Medverkade gjorde även Anja Czymmeck, som är Västeuropakonsult på KAS. Därefter följde ett samtal och diskussion på temat säkerhetspolitik och framtiden för den transatlantiska länken.

Diskussionen leddes av Patrick Keller, samordnare för utrikes- och säkerhetspolitiska frågor på KAS, samt Olaf Wientzek, samordnare för Europapolicyfrågor. Dagens program avslutades med ett samtal kring migration och migrationens säkerhetsimplikationer för Europa med Dr. Christina Catherine Krause, samordnare för migrations- och flyktingfrågor hos KAS.

Dag två inleddes med besök hos Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) högkvarter. Där fick gruppen en genomgång av CDU:s kampanjstrategier. Presentationen leddes av Anja Pfeffermann, som jobbar med onlinekommunikation och digital strategi, och Marian Bracht, kampanjkonsult och ansvarig för de federala delstaterna Baden-Württemberg, Hesse och Rhineland-Palatinate.

Därefter besökte gruppen museet Topographie des Terrors. Museet har två permanenta utställningar, en kring terrorn och brotten som SS och polismakten i Nazityskland utförde, och den andra behandlar nationalsocialisternas propaganda och vilka konsekvenser deras maktövertagande fick för staden Berlin.

Efter lunch väntade ett möte på den svenska ambassaden, där andre ambassadsekreterare John Zachau berättade om den diplomatiska relationen mellan Sverige och Tyskland. Programmet avslutades med ett besök på det tyska parlamentet, der Bundestag. Här medverkade studenterna i en guidad tur av den historiska byggnaden.