Utrikesakademin i Riga

Den 29-30 maj reste Utrikesakademin till Riga på läsårets första studieresa.

Resans första hållplats var Sveriges ambassad där ambassadör Henrik Landerholm höll en inledande briefing om Lettland och Riga. Det politiska läget presenterades och studenterna kunde ställa frågor till ambassadören och hans kollegor. Dagen fortsatte med lunch tillsammans med Paul Raudseps, journalist på tidningen IR, som diskuterade lettisk media och historia. Eftermiddagen innehöll ett besök på Nato StratCom of Excellence tillsammans med analytikern Frederick Fooy som gav en föreläsning om Natos arbete på plats, samt en guidad rundtur i Riga av Renate Meija som berättade om Lettlands långa historia och kamp om självständighet genom tiderna. Resans första dag avslutades på Sveriges ambassad med mingel och middag tillsammans med unga lettiska opinionsbildare och politiskt intresserade.

Den andra dagen inleddes med frukost och briefing om det tyska politiska läget av Elisabeth Bauer, chef för Konrad Adenauer Stiftung. Senare togs gruppen emot på Baltic Center of Media Excellence för en föreläsning av Rita Rudesa som diskuterade den baltiska mediekulturen och dess utveckling sedan självständigheten år 1991.

Förmiddagen innehöll även ett besök i det lettiska parlamentet Saeima, där Aleksejs Loskutovs, representant för partiet Enighet, samt Nikita Nikiforovs, representant för partiet Harmoni, presenterade sina partier, lettisk politik och svarade på frågor från studenterna. Senare hölls en lunchbriefing med den lettiska presidentens säkerhetspolitiska rådgivare Janis Kazoncins om det säkerhetspolitiska läget i landet.

Under eftermiddagen träffade studenterna Andis Kudors, chef på Center for East European Policy Studies samt Nora Vanaga, researcher på Latvian National Defence Academy på Sveriges ambassad och en avslutande diskussion hölls tillsammans med ambassadör Landerholm innan resan avslutades med en guidad visning av ockupationsmuseet.

Utrikesakademin är Frivärlds utbildningsverksamhet för yngre opinionsbildare.