Utrikesakademin II – Världspolitikens brännande frågor

Lördagen den 19 september samlades årets Utrikesakademi igen efter en längre paus på grund av covid-19. Utbildningsdagen hölls i mindre format på Kastellholmen var eleverna kunde lyssna på intressanta föreläsningspass och diskuterar diverse olika utrikespolitiska frågor med föreläsarna.

IMG_3037
IMG_3057
IMG_3045

Först ut var Lars Peter Fredén med en föreläsning på temat Kina i världen. Senare tog Anna Wieslander scenen för dagens andra föreläsning och förklarade Läget i den transatlantiska länken. Den tredje föreläsningen Socialdemokratisk utrikespolitik gavs av Anders Lindberg för att sedan följas upp av Carl Bildt med en genomgång av den Den nya oredans tid.

Dagen avslutades med mingel och middag på Skeppsholmen tillsammans med Konrad-Adenauer-Stiftung.

Läs mer om årets studenter här.


Lars Fredén är diplomat och Sveriges före detta ambassadör i Kina med sidoackreditering i Mongoliet. 1989 blev han den första diplomaten från något land sedan den sovjetiska ockupationen 1940 att stationeras i Lettland. I övrigt var han bland annat Carl Bildts baltikumrådgivare 1992-1994, andreman i Moskva 1995-1998 och chef för den internationella avdelningen vid ESA i Paris 2003-2006. Han har även varit ambassadör i Zagreb, Skopje, Pristina och Tirana.

 

Anna Wieslander är generalsekreterare för Allmänna Försvarsföreningen och Nordeuropachef för den amerikanska
tankesmedjan Atlantic Council. Hon är även ordförande för Institute
for Security and Development Policy (ISDP) och ledamot av
Kungliga Krigsvetenskapsakademin. Hon har tidigare varit stf
direktör på Utrikespolitiska Institutet. Hon har även tjänstgjort som
chef för talmansstaben på Sveriges Riksdag, sekreterare i
Försvarsberedningen och kansliråd på Försvarsdepartementet.
Hennes expertis är försvar och säkerhet med tonvikt på
Östersjösäkerhet, NATO och den transatlantiska länken. Anna har
en fil mag. i statsvetenskap från Lunds universitet och en examen
från Journalisthögskolan vid Göteborgs Universitet. Hon är doktorand i internationell politik vid Lunds universitet och har forskat vid University of California at Berkeley. År 2018 deltog hon i Solbacka kursen som arrangeras av Försvarshögskolan.

 

Anders Lindberg är politisk chefredaktör för Aftonbladet.

 

 

 

Carl Bildt är politiker och diplomat. Han var riksdagsledamot 1979– 2001, partiledare för Moderata samlingspartiet 1986–1999, statsminister 1991–1994 samt utrikesminister 2006–2014.