Utrikesakademin IV: Säkerhetspolitik

Den 14 september höll Frivärld i den fjärde föreläsningsdagen för Utrikesakademin 2019. Temat för dagen var säkerhetspolitik.

Dagen inleddes som tidigare med att Dr. Oscar Jonsson, chef för Frivärld och rektor för Utrikesakademin, hälsade deltagarna välkomna.

Därefter höll Annika Nordgren Christensen, före detta ledamot i riksdagens försvarsutskott och nuvarande fristående försvarspolitisk expert, en föreläsning om utvecklingen inom den svenska försvarspolitiken de senaste 25 åren. Sedan talade Gudrun Persson, docent vid slaviska institutionen och anställd som forskningsledare vid FOI, om hur Ryssland har påverkats under Putins styre.

Efter lunchen fortsatte föreläsningsdagen med ett anförande från Lars Fredén, tidigare ambassadör i Peking, med att beskriva hur Kina ser ut under Xi Jinping och kommunistpartiet. Därnäst förklarade Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker och projektledare vid SIN, om hur Sverige och NATO:s samarbete ter sig.

Dagens sista talare var Johan Wiktorin, cybersäkerhetsspecialist hos PwC som grundare och vd av underrättelseföretaget Brqthrough som diskuterade om det militära försvaret på 2000-talet och den strategiska vikten av Sveriges närområde.