Informationspandemi – Desinformation i skuggan av Coronakrisen

Publicerad 20 mars, 2020

I rapporten ”Informationspandemi – Desinformation i skuggan av Coronakrisen” analyserar Patrik Oksanen och Henrik Sundbom hur olika aktörer bidrar till spridningen av felaktiga uppgifter kring Coronaviruset. Här återfinns stater men också ideologiskt och ekonomiskt motiverade aktörer. Den gemensamma nämnaren bakom agerandet är oftast att man upplever sig ha någonting att vinna på spridandet av desinformationen. Sammantaget målar desinformations-pandemin upp en bred palett av falska budskap i en tid där korrekt information är en bristvara.

 

Uppdatering 23:e mars: Ett stycke under Kina har korrigerats och en bild har tagits bort.

 

Patrik Oksanen är senior fellow hos Frivärld. Patrik har en lång erfarenhet som prisbelönt journalist och har arbetat som politisk redaktör, programledare, reporter, projektledare och nyhetschef på SVT samt TV4. Patrik har varit EU-korrespondent i Bryssel för SVT och politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, där han gjorde hela Hälsingland till Sveriges mest engagerande ledarredaktion inom försvar och säkerhetspolitik enligt Idagora 2016, 2017 och 2018. Utöver det har Patrik författat boken Skarpa skärvor, som beskriver hur informationskrig hotar det öppna samhället och drivit podcasten Podd72, som bland annat fokuserar på säkerhetspolitik och informationskrig. Patrik har även blivit utsedd årets ledarskribent 2017 och årets journalist 2018 av Dagens Media.

Henrik Sundbom är senior fellow, konsult och skribent specialiserad på digitala medier och auktoritära aktörers påverkansoperationer. Henrik är en flitigt anlitad föreläsare om påverkansoperationer, och har hjälpt flera stora medier med research om extremistmiljöer. Han har publicerat ett flertal rapporter och bokkapitel för bland annat Utrikespolitiska institutet, Atlantic Council och Frivärld. Henrik är även insatt i indisk politik och var under fem års tid ordförande för Svensk-Indiska Föreningen. 2016 gav han ut boken På Spaning efter det nya Indien (Timbro förlag). Tidigare har han bland annat arbetat som chefredaktör för medieportalen Idagora och Frivärlds tidigare nättidning Frivärld Magasin, samt med demokratibistånd i östra Europa för Jarl Hjalmarson Stiftelsen.