Sverige behöver en plan B för Mali

Foto: Försvarsmakten / Privat

 

 

Sverige behöver dra konsekvenserna av den negativa utvecklingen i Mali, konstaterar ambassadör Diana Janse, för närvarande ledig från UD, i en rapport som publicerats av Frivärld. Det gäller både biståndet och svenskt militärt bidrag. 

Hallå där Diana Janse, välkommen tillbaka till Sverige. Du är ju aktuell med en rapport här på Frivärld om det Mali du lämnade tidigare i år som ambassadör. Varför är det som sker i Mali viktigt för Sverige?

– Sverige har ett stor engagemang i Mali och den senaste tidens utveckling med ännu en militärkupp, och nu, en juntaledare som president, ger oss en god anledning att reflektera över om vi gör rätt saker på rätt sätt i Mali. Det är i alla fall det jag argumenterar för i min rapport.

Vilka är dina huvudslutsatser i rapporten?

– Att vi bör frysa allt bistånd med maliska staten som mottagare tills dess att landet har återfått ett demokratiskt styre, att vi bör ta fram en exit-strategy för vårt deltagande i FN-insatsen ”Minusma” och slutligen, att vi bör överväga att ta hem vårt styrkebidrag inom Takuba (franskledd enhet inom franska Operation Barkhane där Sverige bistår med 150 man i en helikopterburen snabbinsatsstyrka, Säkerhetsrådets anmärkning) och utvärdera hur vi har säkerställt politisk samverkan och operationell insyn visavi Frankrike, som leder den insatsen.

Förutom sommar och semester, vad väntar härnäst för dig? 

– Jag är ledig från UD och börjar som senior fellow på Frivärld till hösten. Därtill vill jag växla upp mitt politiska engagemang och avser bland annat att kandidera till riksdagen för Moderaterna i valet 2022.

Ett längre poddsamtal med Diana Janse om Mali kan du lyssna på i Säkerhetsrådets podcast som du hittar här eller på Acast, iTunes och Spotify. 

Hela rapporten ”Vid vägs ände – En plan B för Sveriges engagemang i Mali” finns att läsa här!

Patrik Oksanen

Redaktör Säkerhetsrådet