Julen är över, och nu återstå endast ett par dagar av 2020. Många har redan tagit sig an att summera detta extraordinärt ovanliga år, och fler är att vänta. Så istället för att bidra med ytterligare en text av detta slag kommer här istället ett inlägg med diverse tidsfördrivstips, alla med en utrikes-, försvars- eller säkerhetspolitisk anknytning.
2020 blev kanske inte blev vad någon väntat sig, eller hoppats på. Men trots det så har det under året producerats en rad intressanta podcasts, dokumentärer och böcker.
Så vare sig du befinner dig i någon slags karantän eller isolering på grund av Corona, eller om du helt enkelt fortsatt har några veckors julledighet kvar, så kommer här några tips som kan hjälpa dig fördriva tiden.
För att tipsen skall vara så trovärdiga som möjligt och inte (endast) framstå som reklam så blir det endast några få tips med anknytning till Frivärld. Men jag vill slå ett slag för den verksamhet som Frivärld bedrivit under året. Förutom en rad intressanta rapporter, webbinarium och böcker så har ju Säkerhetsrådet nu också etablerats som podcast. Väl värt en lyssning!
Och om det är något som jag särskilt vill lyfta fram är det de många intressanta och aktuella säkerhetspolitiska podcasts som producerats under 2020. I takt med att samhället behövde stängas ner är känslan att utbudet av kvalitativa podcasts ökade. En liten ljusglimt i tillvaron.
I april lanserades Utrikespodden, som drivs av Axel Hellman och Zebulon Carlander – bekanta namn för Säkerhetsrådets läsare. Under året har Utrikespodden bland annat släppt högintressanta avsnitt om Bidens kommande utrikespolitik och konflikten i Nagorno-Karabach.
Jag skulle också vilja slå ett slag för Folk och Försvar-podden samt FOI:s podcast Rapporterat. Folk och Försvar-podden har under året släppt intressanta avsnitt om bland annat ungas roll inom fred och säkerhet samt hur Sverige bör rusta sitt cyberförsvar. Rapporterat har släppt lyssningsvärda avsnitt om incels, Arktis och autonoma vapen, för att bara nämna några.
Förutom redan släppta kvalitetsavsnitt av de tre nämnda poddarna kan vi dessutom se framemot nya avsnitt även under 2021. Men under året har det även producerats podcasts som bara bestått av ett par avsnitt.
Ett exempel på en sådan är Wind of Change, i vilken journalisten Patrick Radden Keefe undersöker ett rykte som gör gällande att CIA skrev powerballaden Wind of Change. Väl värd att lyssna på är även Blindspot, som går igenom händelser som på ett eller annat sätt ledde fram till 9/11.
För den som inte endast vill lyssna på intressant material vill jag även tipsa om Försvarsmaktens serie Vägen till stridspilot. Serien, som finns att se på YouTube, kretsar kring utbildningen och yrket stridspilot, och vi får bland annat följa med på första flygpasset, luftstrid och den så kända julgransflygningen.
På tal om Försvarsmakten kan även det avsnitt av YouTubeserien Uppdrag: Mat i vilket Mauri Hermundsson tillbringar ett dygn på en av ubåtsflottiljens ubåtar rekommenderas.
SVT:s serie Bryssel Calling har fått en del kritik, vilket jag tycker är oförtjänt. Jag tycker serien är intressant och välgjord, och dessutom utgör den ett intressant tidsdokument över våren när Coronan slog till. Det finns definitivt andra mer omtalade dokumentärer – som dessutom haft en betydligt högre svansföring – som är mindre värda att titta på. Ingen nämnd, ingen glömd, men Bryssel Calling utlovar åtminstone inte att den ska ”förändra allt”…
Vetenskapens värld om rymdvapen har jag ännu själv inte hunnit se, men däremot har jag från flera håll hört att den skall vara mycket sevärd.
Sist men inte minst vill jag tipsa om två böcker. I antologin Sveriges Försvarspolitik ger några av Sveriges främsta försvarspolitiska experter perspektiv på det svenska försvarets dåtid, nutid och framtid. Srkibenterna och redaktörerna Zebulon Carlander och Oscar Karlflo har lyckats framställa en bok som är ett måste i varje försvarsintresserad persons bokhylla.
Den andra boken är En ny generations röster om fred och säkerhet, utgiven av Allmänna Försvarsföreningen. För transparensens skull skall det sägas att undertecknad skrivit ett kapitel i denna bok, men boken innehåller flera välskrivna kapitel om bland annat cyberförsvar, rymden som säkerhetspolitisk arena, och EU:s försvarspolitiska utveckling.
Förhoppningsvis finner du som läser detta något intressant i tipsen ovan. Skulle det vara så att du redan konsumerat allt material så är det bara drygt 14 dagar till Rikskonferensen drar igång.
Viktor Lundquist
Biträdande redaktör för Säkerhetsrådet