Experterna: Försämrat läge kräver mycket mer av Sverige

Av Patrik Oksanen
Publicerad 3 oktober, 2024

Frivärld har under sommaren 2024 låtit ett tjugotal försvars- och säkerhetspolitiska experter från Danmark, Estland, Finland, Norge och Sverige besvara en enkät om sina respektive länders nu- och framtida säkerhetsläge. Enkäten har skickats inför den kommande presentationen och beslutet av den svenska regeringens försvarsproposition i höst. Experternas svar har sammanställts av Patrik Oksanen, resident senior fellow Frivärld, i rapporten ”Experterna: Försämrat läge kräver mycket mer av Sverige”.

Enligt rapporten förväntas säkerhetsläget fram till 2030 att försämras. 16 av 21 experter ser en negativ utveckling och pekar ut Kina och Ryssland, inklusive deras aggressioner och stöd till varandra, som centrala hot. Sveriges nuvarande försvarsbudgetmål om 2,6 procent av BNP bedöms som otillräckligt, där flera experter föreslår en höjning till minst 4 procent. Även det civila försvaret anses underfinansierat och det betonas att Sverige omgående måste stärka sin infrastruktur och förbereda sig för hybridhot.

Experternas synpunkter varierar, men den övergripande slutsatsen är att Sveriges försvarsberedning måste öka sina ambitioner markant.

Patrik Oksanen är resident senior fellow vid Frivärld och ansvarig för CIDA. Patrik är verksam som frilansjournalist och föreläsare, samt ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och Kungliga Örlogsmannasällskapet.