20 år med Putin

Publicerad 26 mars, 2020

Den 26 mars 2000 valdes Vladimir Putin för första gången till Rysslands president. 20 år senare har mycket hunnit hända. Ryssland har successivt ökat sin militära närvaro i det postsovjetiska området. Krim är illegalt annekterat och Ukraina i krig med ryskstödda separatister. Georgien attackerades 2008 och betydande delar av landets territorium är fortsatt under rysk kontroll. I Syrien agerar ryska förband i ett brutalt inbördeskrig mot landets befolkning. Samtidigt bedriver den korrupta regimen intensiva desinformationskampanjer och påverkansoperationer mot det globala samfundet.

2011 gav Frivärld ut skriften ”Tio år med Putin” av de ryska demokratikämparna Boris Nemtsov och Vladimir Milov.  Boris Nemtsov var en av de mest framträdande regimkritikerna i Ryssland. Den 27 februari 2015 sköts han till döds på öppen gata i närheten av Kreml.

För att uppmärksamma Vladimir Putins tjugoåriga maktinnehav och samtidigt hedra Boris Nemtsovs minne lanserar Frivärld denna omarbetade utgåva av hans och Vladimir Milovs skrift.  20 år med Putin finns kompletterande reflektioner om vad Putins maktinnehav inneburit och kan komma att innebära framöver från Gunnar HökmarkStig FredriksonAnders Åslund, och Katarina Tracz.

Boken finns fri för nedladdning här

Pappersutgåvan kan beställas här.

Medverkande författare:

Gunnar Hökmark är Frivärlds ordförande. Han var tidigare ledamot i Europaparlamentet och vice ordförande för EPP-gruppen (2007 – 2014). Gunnar har även tidigare varit chef för Timbro idé, ledamot av Sveriges riksdag och Moderaternas partisekreterare.

 

 

Stig Fredrikson har bevakat Sovjetunionen och Ryssland sedan 1970-talet då han var TT:s Moskva-korrespondent. I många år var han utrikeskommentator på SVT. Han har även gett ut flera böcker om Ryssland.

 

 

Anders Åslund är professor i nationalekonomi och Ryssland- och Östeuropaanalytiker vid Atlantic Council, Washington, DC.Han har bl.a arbetat som ekonomisk-politisk rådgivare åt Boris Jeltsins regering i Ryssland.

 

 

Katarina Tracz är chef på Frivärld. Hon är en flitigt anlitad debattör och analytiker, med bred erfarenhet av utrikespolitisk analys och opinionsbildning med särskilt fokus på säkerhetsfrågor.