30 år efter murens fall: Om den liberala demokratins livskraft

Publicerad 5 november, 2019

Trettio år efter Berlinmurens fall är den liberala demokratin under attack. Auktoritära stater som Ryssland och Kina vinner ny mark, samtidigt som en ny form av kollegialitet växer mellan diktaturernas härskare och demokratisks valda ledare som lockas av makten och frustreras av rätten. Vladimir Putin har dödförklarat den liberala demokratin. Samtidigt tycks han frukta den över allt annat. Varför?

I denna antologi tar sig Olof Ehrenkrona, Fredrik Erixon, Karin Svanborg-Sjövall, Catarina Kärkkäinen och Gunnar Hökmark an en av vår tids ödesfrågor om hur livskraftig den liberala demokratin som systemet, idé och vision är.
Trettio år har passerat sedan murens fall, men sångerna för frihet har inte tystnat. Det finns anledning för den liberala demokratins vänner att påminna sig om den styrka som då, liksom i dag, kunde övervinna allt. Despoterna minns. Det är därför de är rädda.

Beställning: För att beställa skriften, skicka ett mail med leveransuppgifter till info@frivarld.se. Pris: 50 kr

Medverkande författare:

Olof Ehrenkrona var ledarskribent på Svenska Dagbladet och VD för Stockholms Hjärnverk AB. Ehrenkrona har tidigare varit bl.a.generalkonsul i Mariehamn, ambassadör, sakkunnig i Ekonomidepartementet och stabschef åt Carl Bildt.

 

 

Fredrik Erixon är författare och chef för den Bryssel-baserade tankesmedjan European Centre for International Political Economy (ECIPE) som han medgrundade år 2006. Han har tidigare varit rådgivare åt den brittiska regeringen, chefsekonom på Timbro och rankades år 2010 som en av de 30 mest inflytelserika personerna i Bryssel.

 

 

Karin Svanborg-Sjövall är VD på Timbro och författare till boken Kentucky fried children? Om den svenska valfrihetens rötter och dess fiender. Hon har tidigare bl.a. varit chef för Folkpartiets Brysselkontor, politiskt sakkunnig på Utbildningsdepartementet, ledarskribent på Dagens Nyheter samt haft flera krönikeuppdrag för svenska dags- och kvällstidningar.

 

 

Catarina Kärkkäinen är ledarskribent på Svenska Dagbladet där hon bland annat skriver om ekonomisk frihet. Utöver det är Catarina även ordförande för Fria Moderata Studentförbundet (FMSF).

 

 

 

Gunnar Hökmark är sedan december 2017 Frivärlds ordförande. Gunnar Hökmark var tidigare ledamot i Europaparlamentet (2004 – 2019) och vice ordförande för EPP-gruppen (2007 – 2014). Gunnar har även tidigare varit förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet (1979 – 1984), chef för Timbro idé (1986 – 1991), ledamot av Sveriges riksdag (1982 – 2004) och Moderaternas partisekreterare (1991 – 1999).