Ukraina väcker opinionen

Nytt säkerhetsläge i Norden

Publicerad 2 september, 2014
84 sidor

Flera stora krig och konflikter i omvärlden påverkar också vårt land. Ett nytt säkerhetspolitiskt läge har uppstått efter den ryska invasionen av Ukraina och får konsekvenser för vårt närområde.

Sveriges säkerhetspolitiska doktrin behöver uppdateras och hållningen gentemot Ryssland skärpas, inte minst inom ramen för vårt partnerskap i säkerhetsalliansen Nato som bör förstärkas.

Om detta hörs röster i den internationella debatten, bland annat i Finland. Här några av dessa i översättning. Antologin Ukraina väcker opinionen. Nytt säkerhetsläge i Norden samlar ett antal regionala perspektiv på förändringen.

Medverkande: Jaakko Iloniemi och Pauli Järvenpää är säkerhetspolitiska tänkare i vårt grannland, tidigare ambassadörer. Edward Lucas, redaktör i The Economist, är specialist på energifrågor. Stefan Olsson är f.d. chef för tankesmedjan Frivärld. Jakob Ljungman, student i statsvetenskap, har granskat den ryska propagandaoffensiven i Litauen.

Redaktör är Mats Johansson, ordförande i Frivärld:

Det har blivit svårare för neutralisterna att frysa debatten och plädera för status quo i säkerhetspolitiken, även de svenska röster som länge talade om att ”förstå Putin”.

Slut i lager.