Debatt om Cypern på aftonbladet.se och Newsmill

6/7 gick pressrådet vid Cyperns ambassad i Stockholm, Spyros Karaolides, i replik mot Erika Aldenbergs debattartikel ”Bryt isoleringen av Norra Cypern”. Karaolides menade bland annat att den norra delen av öns isolering är självpåtagen, och en direkt följd av den turkiska invationen av Cypern 1974. Det bästa för Cypern, menar han, vore om omvärlden lämnade ön och dess invånare i fred.

10/7 svarade Erika Aldenberg på kritiken under rubriken Jo, omvärlden skall lägga sig i vad som sker på Cypern. Aldenberg pekar på ett antal tveksamheter i Karaolides argumentation, och tecknar en tydlig motbild mot hans verklighetsbeskrivning. Hon framhåller också vikten av fortsatt internationellt engagemang för en lösning av konflikten.

Även Cyperns ambassadör i Stockholm, George Chacalli, har bemött Aldenberg på Newsmill, under rubriken Ockupationen är orsaken till turkcyprioternas problem. Aldenbergs slutreplik mot ambassadören, Det är grekcyprioterna som motsätter sig en återförening, publicerades på Newsmill 12/7.

 

Läs också Erika Aldenbergs briefing Norra Cypern – Under embargo och i isolation