Gunnar Hökmark skriver gästledare i SvD

Många blev förvånade av det ryska angreppet mot Ukraina. Det har hetat att ”vi blev överraskade”, som att ingen hade kunnat förstå Putins hot och tal, kriget mot Georgien 2008, invasionen av Krim 2014 och det fortsatta kriget i sydöstra Ukraina.
Men ”vi” borde inte ha blivit överraskade. Däremot måste vi dra lärdom av de underlåtenheter som öppnade dörren för Putin, för att det inte ska hända igen, skriver Gunnar Hökmark, ordförande för Frivärld.

”Nu ser vi vad Europeiska unionen kan vara: en kraft för Europas säkerhet mot de hot som möter öppna samhällen. Vi kan gemensamt stå upp mot auktoritära regimer, för frihet och demokrati. EU kan hjälpa Ukraina att vinna kriget mot Ryssland, ge europeiska länder stabilitet och stärka hela Europas ekonomiska och politiska kraft. Det är en gemenskap som med teknologisk utveckling och handel visar vägen för den omställning klimatet kräver. En marknadsekonomi som stärker Europas välstånd och därmed också blir ett levande argument för den liberala demokratin i världen.”

Läs hela artikeln här.