Gunnar Hökmark skriver i Altinget

Den 3 maj publicerade Altinget en debattartikel skriven av Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark. Han argumenterar för vikten av att ta den ryska upprustningen på allvar och föreslår fyra saker som Sverige bör göra med anledning av utvecklingen.

De senaste 20 åren har Rysslands upprustning gett ett omfattande militärt överläge i hela Östersjöregionen och Arktis. Sverige är inte undantaget från de hot och utmaningar detta innebär.

Hökmark föreslår bland annat att ställa högre krav på ett ”starkt och samordnat” EU-stöd till Ukraina.

Vi bör själva agera och tillsammans med länderna kring Östersjön vara tydliga och kräva sanktioner och åtgärder från EU:s sida, förenade med krav på att ryska trupper dras tillbaka.

Vidare bör Nord Stream 2 stoppas, ytterligare försvarssatsningar genomföras och slutligen bör Sverige ta frågan om ett svenskt Natomedlemskap på allvar.

För det fjärde är den pågående krigföringen i Ukraina och hoten om ett eskalerat krig en påminnelse om att ett ensamt och utsatt land är just ensamt och utsatt när en stor och militärt stark granne hotar. Sverige måste stå starkt tillsammans med andra demokratier när våldets despoter hotar vår omvärld. Därför bör Sverige ta frågan om ett Natomedlemskap på allvar.

Vi ska bygga säkerhet, inte sprida osäkerhet. Det finns en majoritet för Nato-option i Sveriges riksdag och detta faktum borde ligga till grund för svensk säkerhetspolitik.

Läs hela artikeln här.