Gunnar Hökmark skriver i Expressen

Den 3 februari publicerade Expressen en debattartikel skriven av Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark. Hökmark skriver om Leninpriset och är kritisk till hur den svenska vänsterns ”beundrade elit väljer att hedra Lenin med sina namn”:

Det var Lenin som genom oktoberrevolutionen 1917 krossade hoppet om en demokratisk utveckling i Ryssland. Lenin förintade all opposition och varje tendens till demokratisk rörelse, förföljde oliktänkande, utrotade etniska grupper som ansågs som revolutionens fiender bara på grund av sitt ursprung och lät mörda människor som på grund av familj, yrke eller utbildning dömdes som klassförrädare. Med samma grymhet som IS i vår tid och med samma förakt för människolivet som nazismens. 

Som ett litet chict, progressivt och lustigt upptåg firar en betydande grupp vänsterintellektuella varje år Lenin med att utdela ett pris om 100 000 kronor i hans namn. Det är inte nog med att priset delas ut för att hedra en av historiens värsta massmördare. De tar emot det. Och de festar vidare på Leninfesten. 

Den senaste mottagaren av priset är författaren Nina Björk.

Björk har den politiska finkänsligheten – till skillnad från sina mer devota företrädare som pristagare – att säga att Lenin var ”inte en bra förebild”. Nej, massmördare, diktatorer och demokratiföraktare är motsatsen till förebilder. När en stor grupp inom vänsterns beundrade elit väljer att hedra Lenin med sina namn säger de något om demokratins hot som det är alltför tyst om. Tystnaden från den övriga vänstern säger att de ser demokratin som något relativt. Så har demokratins fiender alltid känt det.

Läs hela artikeln här.