Margareta Barabash skriver i Bohusläningen

Tisdagen den 23 mars går Israel till val för fjärde gången inom loppet av två år. Inför valdagen har Frivärlds verksamhetskoordinator Margareta Barabash skrivit i Bohuslänningen om vad som står på spel:

Det intressanta är förstås hur valutgången kommer att påverka Konflikten med stort K. Netanyahu har tidigare haft drivit en hård linje mot palestinierna och mycket lite tyder på att det kommer att ändras. Samtidigt kan han inte längre lita på USA:s stöd i samma utsträckning. Trumpadministrationen var Netanyahus goda vänner, medan Biden och Demokraterna vill se en tvåstatslösning. Han kan därmed inte längre vänta sig samma uppbackning från Vita huset när det kommer till att exempelvis stötta bosättarna på Västbanken. Samtidigt riskerar han att förlora väljare om han ändrar kurs.

I artikeln beskriver Margareta Barabash hur det ser ljust ut för sittande premiärminister Benjamin Netanyahu:

De flesta väljarundersökningar tyder på att högerpartiet Likud, med sittande premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen, blir störst. Likud har sedan valvinsten 1977 varit det parti som oftast innehaft premiärministerposten. Valomgångens store utmanare Yair Lapid, som leder det centristiska Yesh Atid är visserligen sugen på posten själv, men ligger en bra bit under Netanyahu i mätningarna.

Förtroendet för Netanyahu är för tillfället högt. Det har inte minst att göra med coronahanteringen och den framgångsrika vaccineringen. Över hälften av alla israeler har blivit vaccinerade och samhället öppnar sakta men säkert upp.

Läs hela artikeln här.