Mats Johansson i Svensk Tidskrift: Det finns anledning att fira baltisk självständighet

”I dagarna för 20 år sedan vann våra grannländer Estland, Lettland och Litauen sin frihet som självständiga nationer efter ett halvsekel av sovjetockupation. Det är dags att påminna om den strid som föregick befrielsen. En insats i den riktningen görs med det officiella firandet under det baltiska frihetsåret 2011 som inleds i Stockholm på måndag den 15 augusti.” Detta skriver Mats Johansson, grundare av Frivärld och riksdagsledamot (m) i en artikel i Svensk Tidskrift.

De baltiska staterna är en del av vårt kulturarv, vår närhistoria, men också vår framtid. Därför har vi som svenskar all anledning att känna till det som föranledde den baltiska frigörelsen 1991, skriver Mats Johansson.

Baltikums uppbrott från Sovjetunionen 1991 var inte någon självklarhet. I själva verket varnade ledande socialdemokrater för att baltiska frihetssträvanden skulle störa ordningen i vår världsdel.

Som UD nyligen har visat genom avhemligandet av delar av den diplomatiska rapporteringen från den tiden var det ingen brist på saklig information som ledde dåtida socialdemokratiska toppolitiker helt fel, snarare en felställd ideologisk kompass.” skriver Johansson.

Idag är det firandet av den baltiska befrielsen inte bara ett torgmöte utan en angelägenhet för det officiella Sverige.  Det har vi anledning att fira, menar Johansson.

Läs hela artikeln.