Patrik Oksanen intervjuas i Fokus

Den 4 mars publicerade nyhetsmagasinet Fokus en artikel om Peter Hultqvists (S) tid som försvarsminister. Det har stormat kring Hultqvist den senaste tiden, både inrikes- och utrikespolitiskt, men Fokus konstaterar att han har lyckats skaka av sig kritiken. I artikeln intervjuas Frivärlds senior fellow Patrik Oksanen, som bland annat beskriver hur tydligheten har präglat hans tid som försvarsminister:

”När det kommer till att förstå och möta främmande makts påverkan så har Hultqvist aldrig darrat på stämman, som när han luggade till delar av fredsrörelsen som spred klassisk rysk desinformation om kärnvapen på svensk mark med orden ”lögn och förbannad dikt” på Folk och Försvar 2017.”

Oksanen menar även att hans personliga roll i relationsbyggandet med omvärlden inte ska underskattas:

”Hultqvist har betytt mycket för att kommunicera hotbild och bygga svensk förståelse för det osäkra läget i världen. Under hans ministertid har Sverige fördjupat de militära samarbetena med framför allt Finland, men även med Norge, Tyskland, Frankrike och Storbrittanien.”

I försvarsfrågan har Hultqvist dock blivit trängd mellan två falanger, konstaterar Oksanen:

”Efter valet 2018 har Hultqvist blivit mer trängd mellan en opposition, tillsammans med budgetpartners i C och L, som vill gå längre och snabbare fram när det gäller att återställa försvarsförmågan än vad finansdepartementet är beredd att betala, på hejade av ”freds”-falangen inom S och Miljöpartiet. Det har gjort att Hultqvist mer framstått som baksätespassageraren i budgetfrågan medan det i framsätet bråkas om vilken fot som ska vara på gaspedalen.”

Läs hela artikeln här.