Patrik Oksanen intervjuas i SvD

Den 27 januari publicerade Svenska Dagbladet en artikel om hur gripandet av Aleksej Navalnyj har väckt nya krav på EU-sanktioner mot Ryssland. Men EU har valt att avvakta och bland medlemsländerna uppges det råda oenighet kring hur man ska agera. Frivärlds senior fellow Patrik Oksanen intervjuas och ger sin bild av vad som bör ske:

Det som är besvärligt för Putinregimen är de olika sanktionerna mot just eliten. De stoppar inte Rysslands agerande, men de gör det obekvämare för eliten att njuta av sina frukter. De kan inte ta med älskarinnan på shopping i Paris, de kan inte åka till Rivieran, och så vidare. Med de sanktionerna drabbas inte det ryska folket.

I det här fallet, konkret, så ska man ju ta alla som har haft något med förgiftningen av Navalnyj att göra, eller med hans fängslande eller med rättegångsförfarandena att göra. Och alla som varit iblandande i att gripa 3 500 demonstranter i Moskva. Nu måste man sätta upp inte bara topparna på sanktionslistan, utan ”mellanlagren”: polischeferna, domarna, åklagarna, FSB-agenterna. Det är något som EU skulle kunna göra som en snabb markering.

Läs hela artikeln här.