Patrik Oksanen medverkar i Höjd beredskap

Den 9 mars släppte Aftonbladets ledarsida ett nytt avsnitt av podcasten Höjd beredskap. I vanlig ordning medverkar Frivärlds senior fellow Patrik Oksanen, denna gång för att diskutera den ryska upptrappningen vid Ukrainas gräns. I avsnittet intervjuas även utrikesminister Ann Linde av Aftonbladets Anders Lindberg.

Sedan första januari är Sverige och Ann Linde ordförande i Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa. Det betyder att den rådande militära upptrappningen vid Ukrainas östra gräns där Ryssland dragit samma stora truppstyrkor hamnat rakt i hennes knä.

– Jag var en av de allra första europeiska utrikesministrar Antony Blinken ringde, och det handlar ju om OSSE-ordförandeskapet, säger Ann Linde.

Just nu är hennes fokus att på olika sätt ”de-eskalera” det som händer, att få diplomatins kvarnar och de internationella organisationerna att minska konfliktnivån och förhindra att ett krig bryter ut.

Patrik Oksanen lyfte bland annat att utrikesministern har svårt med att skilja på sina olika roller och att det behövs större tydlighet i vilken roll hon företräder med sina olika uttalanden.

Det hade gynnat både Sverige och situationen.

Lyssna på hela avsnittet här.