Patrik Oksanen skriver i SvD

Den 28 mars publicerade Svenska Dagbladets ledarsida en kolumn skriven av Frivärlds senior fellow Patrik Oksanen. Med avstamp i Uppsala universitets berömda devis ”Tänka fritt är stort, att tänka rätt är större” skriver Oksanen om främmande makts påverkanskampanjer, där ett nyligen uppmärksammat exempel återfinns i Uppsala kommun.

I en stad där tänka rätt är större borde det vara omöjligt för Kinas ambassadör att tvätta ett folkmord med hjälp av en kommunpolitiker. Men kommunstyrelseledamoten Stefan Hanna, tidigare centerpartist och numera politisk vilde med eget parti, medverkade ändå till att genomföra en kulturutställning om Xinjiangprovinsen.

Oksanen beskriver vidare hur främmande makt försöker påverka svenskt beslutsfattande genom att ta kontakt med lokala och regionala beslutsfattare, vilket nyligen lyfts av Säpo, och hur fallet i Uppsala är ett av flera exempel på detta:

I en tid när säkerhetshoten växer och blir allt mer komplexa behövs det inte fler kommunala fritänkare. Ansvaret vilar i stället tungt på landets kommunpolitiker att förmå tänka rätt.

Läs hela artikeln här.