Stefan Olsson om Palme i Smålandsposten

I Smålandsposten den 27/11 skrev Stefan Olsson,  chef för Frivärld, om  filmen Call Girl och om varför familjen Palme är värd en ursäkt.

Läs hela krönikan (ej på nätet) nedan.

 

Familjen Palme är värd en ursäkt

Varför vill man göra en film som pekar ut Olof Palme som horkund? Eller ännu värre, som pedofil?

Det är vad filmmakarna Marietta von Hausswolff von Baumgarten (manus) och Mikael Marcimain (regi) gör i filmen Call Girl, som är aktuell på biograferna just nu. Filmen är en dramatisering av bordellhärvan som inträffade 1976.

Polisen avslöjade en omfattande koppleriverksamhet som leddes av den så kallade bordellmamman Doris Hopp. Senare framkom en misstanke om att män i hög ställning i Stockholm skulle ha varit kund hos henne, bland annat Lennart Geijer som var justitieminister under Palme.

Filmen håller sig dock inte till kända fakta utan spekulerar fritt i vad som kan ha hänt, och med tanke på att filmen såväl börjar som slutar med att exponera den påstått fiktive socialdemokratiske statsministern, råder det inget tvivel om att man har velat smutskasta Palme.

Huvudpersonen i filmen är 14-åriga Iris, som övergiven på ett dysfunktionellt vårdhem smiter ut på kvällarna för att arbeta som prostituerad. En av kunderna hon träffar är den fiktive statsministern, som därmed alltså i filmen gör sig skyldig till otukt med barn, det som i dag kallas sexuellt utnyttjande av barn, alltså pedofili.

Idén att Palme skulle ha varit en av bordellmammans kunder är hämtad från författaren Deanne Rauscher, som har skrivit boken Makten, männen, mörkläggningen, som handlar om bordellhärvan. Rauscher har bistått filmmakarna med research. Rauschers trovärdighet har mer än en gång ifrågasatts. Hennes bok om bordellhärvan kom aldrig att tas på allvar. Hon är också en av författarna till boken Carl XVI Gustaf den motvillige monarken, den bok som på minst sagt lösa grunder påstår att även kungen skulle ha gått till prostituerade.

Så vad är egentligen poängen med att svärta ned minnet av Olof Palme? Det är först mot slutet av filmen som spänningen stegras när polisen närmar sig sanningen. Dessförinnan handlar den om en ung flickas väg till prostitution. Med tanke på att allt detta är påhittat skulle historien kunnat berättas utan att dra in Palme. Det är därför som man med rätta kan hävda att filmmakarna med avsikt har velat skada honom. Men varför man vill skada honom framgår inte.

Filmen har anmälts till Justitiekanslern eftersom det kan vara fråga om förtal av avliden. Lagen säger att även döda personers heder inte ska smutsas ned, eftersom det kan vara sårande för efterlevande eller kränka den frid som bör tillkomma den avlidne. Påståendet att Olof Palme skulle ha utnyttjat minderåriga prostituerade har inget fog för sig. Det finns inte en tillstymmelse till bevis. Familjen Palme är värd en ursäkt.