SvD om fallet Magnitskij

”Mördad advokat leder till diplomatisk kris”. Under denna rubrik ägnar Svenska Dagbladet ett heluppslag (14/7) åt fallet Magnitskij. Jan Blomgren, mångårig korrespondent och Rysslandskännare, redogör för fallets många detaljer på ett förtjänstfullt sätt. Blomgren har också intervjuat Jamison Firestone, en av grundarna till den advokatfirma som Sergej Magnitskij var anställd vid.

– En så här stor affär kan inte genomföras utan att ansvarige ministern vet om det och sannolikt får en del av kakan. Vid det här tillfället var Anatolij Serdjukov skatteminister. Men efter att vi hade lagt ut det första materialet på nätet fick Serdjukov byta tjänst, säger James Firestone.

Fallet Magnitskij har i Sverige framför allt uppmärksammats av Frivärld. Under våren släpptes rapporten Brott och straff i Ryssland: Fallet Magnitskij och William Browder, Investmentbolaget Heritages grundare och Magnitskjs uppdragsgivare som också är den som sett till att fallet fått internationell uppmärksamhet, besökte Sverige. Video från Browders Sverigebesök finns att se här.