Att göra Sverige (s)torslaget igen: Idealism vs säkerhet i skuggan av Olof Palme

Publicerad 11 juni, 2019
12 sidor

I Frivärlds rapport Att göra Sverige (s)torslaget igen: Idealism vs säkerhet i skuggan av Olof Palme ger Claes Arvidsson en historisk överblick över Socialdemokraternas förda utrikespolitik och hur Olof Palmes politiska arv än idag lever i den socialdemokratiska rörelsen. Han förklarar hur Palmeismen syns både i partiföreträdares retorik såväl som i utrikespolitiska beslut och hur nostalgin har allvarliga konsekvenser för avvägningen mellan en idealistisk utrikespolitik och realpolitiska säkerhetsbehov.

Regeringen Löfven har ambitionen att ta upp Palmes fallna mantel och göra Sverige (s)torslaget igen, men politiken är snarare en blek kopia än en blåkopia. Det är retropolitik i en ny tid och i en ny internationell kontext, skriver Arvidsson.

 

Claes Arvidsson är författare och redaktör för SvD:s Säkerhetsrådet. Han var ledarskribent för Svenska Dagbladet 1999-2013 med huvudsakligt fokus på utrikes- och säkerhetspolitik och mänskliga rättigheter. Han är ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin.