Rapport: Mali i islamisternas våld

Publicerad 12 november, 2012
ISBN: 91-7566-918-2
15 sidor

Länge betraktades Mali som ett föregångsland i Västafrika. Mali har bedömts vara ett av Afrikas mer stabila länder, och i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2011–2012 hamnade Mali på plats 25 av 179. Bland de afrikanska länderna rankades endast Namibia högre.

Under 2012 har dock framgångssagan Mali tagit en abrupt vändning. I mars störtades den demokratiskt valde presidenten i en militärkupp, och inom loppet av några månader kontrollerades tre fjärdedelar av landets yta av extrema islamister.

Den tidigare liberala tolkningen av islam i området har nu ersatts av en blodig variant av sharia, och norra Mali har blivit en fristad för islamistiska terrorister. Situationen i norra Mali innebär en nationell katastrof för landets invånare. Därtill utgör den ett säkerhetshot för hela Västafrika, och kanske även för världen i stort.

Bengt Nilsson är journalist, författare och filmare. Han har under årtionden rest och arbetat i en mängd afrikanska länder. 2008 gav han ut boken Sveriges afrikanska krig på Timbro förlag.

 

Inspelning från rapportlanseringen