Syrien och Sverige

Publicerad 16 december, 2014
ISBN: 978-91-87709-64-7
19 sidor

Konflikten i Syrien möjliggörs av dolt statligt stöd och en kriminell ”terrorekonomi” som underhåller stridande parter. Trots att Damaskus ligger över 3 000 kilometer från Stockholm påverkas Sverige i högsta grad av det syriska inbördeskriget. Ett stort antal svenska medborgare strider för terrororganisationer i Syrien, några av dem som återvänder kommer med stor sannolikhet att utföra terrordåd. Bara under 2014 kommer flyende, motsvarande närmare en halv procent av Sveriges befolkning, att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. Människosmugglingen bakom detta omsätter miljardbelopp, och till detta kommer narkotikasmuggling och annan kriminalitet. Situationen i Sverige innebär även att grannländer utsätts för ökad risk av terrorattacker och annan brottslighet.

I rapporten Syrien och Sverige – En avlägsen konflikt med allvarliga konsekvenser på hemmaplan skriver Karl Lallerstedt om de ekonomiska drivkrafterna bakom kriget och vilka effekter kriget har på Sverige.

Läs rapporten på engelska här.

Karl Lallerstedt är medgrundare av Black Market Watch (www.blackmarketwatch.org), programdirektör för illegal handel, ekonomisk och finansiell brottslighet vid the Global Initiative Against Transnational Organised Crime (www.globalinitiative.net), och medlem av OECD:s arbetsgrupp för att kartlägga illegal handel. Han har tidigare arbetat med frågor som berör illegal handel inom den privata sektorn, och som politisk och ekonomisk analytiker.